ortodoxradio
Acum se ascultă:  Pr. Rafail Noica - Cuvantul proorocesc si experienta harului 2(intrebari)   

Însemnări ale pelerinilor


Unele dintre mărturiile cele mai calde despre felul în care oamenii de pretutindeni îl percep pe Slăvitul domn sunt cele din cărțile de oaspeți ale Mănăstirii Putna.
Din 1904, de când acestea există, și până astăzi, chipul luminos al lui Ștefan cel Mare străbate din ele istoria, dăruind nădejde și curaj în clipele de restriște.

„Ca unul ce m-am străduit a strânge cu prilejul celui de al IV-lea centenar de la moartea lui Ștefan cel Mare și Sfânt [...] toate legendele și cântecele ce le mai păstra poporul nostru, am rămas uimit de câte amintiri are despre acest sfânt viteaz și înțelept. Atunci mi-am îndeplinit o dorință sufletească ca să arăt cât de prețuit și considerat e acest domnitor în inima și sufletul românului. Astăzi mi-am îndeplinit o altă dorință, văzând unde sălășluiește cel mai scump, cel mai prețuit și neîntrecut domn și ostaș român și am admirat cu sfințenie memoria sa.”
Simion T. Kirileanu, 1905

„Vor trece veșnic vremile, dar vor rămâne nepieritoare faptele. Români, aveți înainte icoane vii, pilde înălțătoare prin care să vă înnobilați sufletul, să vă măriți puterea spre gloria neamului nostru; aveți în munții frumoși ai Bucovinei, pe Marele Voievod Ștefan, eroul nepieritor din inimile tuturor românilor. Să ne purtăm mândri, să dovedim că suntem urmașii unui falnic erou-voievod.”
Ioan Toma Anibal, august 1907


„Pentru a cunoaște pe toți românii, frații mei, și spre a-mi întări gândurile Unirii naționale m-am rugat la mormântul Sfântului Ștefan, azi, la Putna.”
Locotenent Constantin Mărgăritescu și soția sa, Emilia, 17 iulie 1911„Am plâns și eu la racla Marelui Voievod și m-am înălțat sufletește. Sunt fericit.”
Gen. I. Ocheanu, Comandant al Diviziei a 17-a, 26 iulie 1923

„Liceul Militar Ștefan cel Mare din Cernăuți vine să primească în fiecare an împărtășania de credință pentru neamul românesc, la mormântul patronului său, Ștefan cel Sfânt și Mare.”
Căpitan N. Alexandrescu, Comandantul Companiei a patra elevi, Liceul Militar Cernăuți, 6 mai 1928
„Omul nu este mare decât în genunchi - a zis înțeleptul, priviți la Ștefan și urmați-i pilda.”
14 iulie 1990

„Spiritul lui Ștefan cel Mare se află pretutindeni nu numai în Mănăstirea Putna ci și în sufletele noastre.”
1996